GYŐRI KOVÁCS MARGIT NÉMET NYELVOKTATÓ NEMZETISÉGI ÁLTALÁNOS ISKOLA,
ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA, IPARMŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA

FŐOLDAL GALÉRIA
ÁLTALÁNOS ISKOLA


HATÁRTALANUL!
PROGRAM - 20
18
     

A
program az
EMBERI ERŐFORRÁSOK
MINISZTÉRIUMA
támogatásával
valósul meg.

KAPCSOLAT
 HATÁRTALANUL! PROGRAM 2018 - ÁLTALÁNOS ISKOLA


Iskolánk 2017-2018-as tanévben
sikerrel pályázott a
 Határtalanul! - program-ra.
 
- Azonosító kód:
HAT-17-01-2017-00827

Pályázatunk címe:
MESEBELI VÁRAK
ÉS BÁNYAVÁROSOK
A FELVIDÉKEN


A projekt céljai:


Megismerni a
nyugat-felvidéki várakat,
a nagy Magyarország
iparának, kultúrájának, polgárosodásának fejlődésében szerepet játszó városokat:

Pozsonyt, Selmecbányát,
Trencsént, Besztercebányát,
Körmöcbányát


 

A projekt időpontja:

2018. május 07-10.

A projekt vezetője:  
Marosvölgyi Anita
intézményegység-vezető helyettes

Projektszervezők:
Csepi Ferencné

tanár
Tahiné Herczeg Zsuzsanna

tanár
Mojzer Béla

tanár
SZLOVÁKIA


1. nap - SZENC, DÉVÉNY, POZSONY, NYITRACSEHI

Szencre látogattunk, a Szenczi Molnár Albert Alapiskolába. Utazásuk egyik célja az volt, hogy a tanulók megismerhessék a határainkon túl élő magyarság életét, mindennapjait. A következő úti célunk a Duna és a Morva folyó összefolyásánál található a csodálatos panorámát nyújtó Dévény vára. Megtekintettük a várat, majd a várból lesétálva felkerestük a Millenniumi emlékmű megmaradt tábláját, az apácatorony alatt pedig felidéztük az azt övező legendát. De a napunk még mindig nem ért végett, mert a következő programunk Pozsony volt. A hagyományos magyar koronázóvárost, idegenvezetővel tekintettük meg. A Szlovák Nemzeti Felkelés hídon keresztül – Pozsony egyik jelképe- közelítettük meg az óvárost. Jártunk a várudvarban, a vár alatt álló a gótikus koronázótemplomban, a Szent Márton-dómban, sétáltunk a városban. Zárásként Nyitracsehiben megtekintettük diákok hagyományőrző táncos műsorát.

Szencre látogattunk,
a Szenczi Molnár Albert Alapiskolába.

A Duna és a Morva folyó összefolyásánál található
a csodálatos panorámát nyújtó Dévény vára.
Megtekintettük a várat,
majd a várból lesétálva felkerestük
a Millenniumi emlékmű
megmaradt tábláját,
az apácatorony alatt pedig
felidéztük az azt övező
legendát.
Pozsonyt,
a hagyományos magyar koronázóvárost,
idegenvezetővel tekintettük meg.
A Szlovák Nemzeti Felkelés hídon keresztül – Pozsony egyik jelképe - közelítettük meg az óvárost.
Jártunk a várudvarban,
a vár alatt álló a gótikus koronázótemplomban, a Szent Márton-dómban,
sétáltunk a városban.
Nyitracsehiben
megtekintettük
diákok hagyományőrző
táncos műsorát


2. nap - VÖRÖSKŐ, BECKÓ VÁRA

A Vöröskői vár a Kárpát-medence egyik legszebb, legépebben megmaradt és berendezett várkastélya, mely a gróf Pálffy családé volt a 16. század közepétől egészen 1945-ig. Teremről teremre járva – ismertetőt felolvasva – jártuk be ezt a hatalmas egyben csodálatos várat. A vár megtekintése után ellátogattunk a romjaiban is megkapó Beckó (Bolondóc) várhoz, ahol megismertük Stibor vajda és a bolond Beckó történetét. Magyarország egykori határvédelmi erődrendszerének része volt a középkorban. Csodálatos kilátás nyílik róla a környező tájra. Ellátogattunk Trencsén meseszép várába, amely szinte egybeforrt a felvidéki kiskirály, Csák Máté nevével. A gátlástalan főúr sasfészke stratégiai erősségként dacolt az Anjou uralkodóházzal és a pápai kiközösítéssel, falain belül gazdája mindenkoron a környék igazi urának érezhette magát. A vár gazdag történelmi eljegyzések, esküvők színhelye is volt.

 


3. nap - KÖRMÖCBÁNYA, SELMECBÁNYA

A körmöcbányai pénzverde a történelmi Magyarország legjelentősebb pénzverdéje volt, majd 1918 után Csehszlovákia, illetve Szlovákia egyetlen pénzverdéje. A pénzverde már csaknem 700 éve működik, már Mátyás korában is itt verték a híres körmöci aranyat! Meglátogattuk a páratlan gyűjteménnyel rendelkező Érmék és Pénzérmék Múzeumát. Felsétálunk a várnegyedbe is, itt láttuk a gótikus stílusban épült Szent Katalin templomot az őrtoronnyal.

Az UNESCO Világörökség részét képező Selmecbánya városközpontját látogattuk meg. A Szentháromság-térre igyekezve elsétáltunk a Szent Katalin templom mellett, majd felkerestük Petőfi Sándor emléktábláját az evangélikus líceum épületén. Megtekintettük a középkori templomból erőddé alakított Óvárat, amelynek udvarán az 1848-49-es szabadságharc emlékműve látható. Ünnepélyesen megkoszorúztuk. Nagy élményt jelentett a Bányamúzeum meglátogatása.

4. nap - ZÓLYOM, BESZTERCEBÁNYA

Zólyom városának szép belvárosában tettünk sétát. A belváros fő látványossága a központban lévő várkastély, amely Nagy Lajos királyunk vadászkastélyaként épült, és később itt született Balassi Bálint. Emlékét őrzi a várkapunál 1994-ben elhelyezett emléktábla. Megtekintettük a várkastély egyházi és képzőművészeti kiállítását. Besztercebánya: a Felvidék egyik legszebb bányavárosa. Sétáltunk a gyönyörűen felújított főterén, amelynek északi részéhez kapcsolódik a Várnegyed. Itt található a XIII. századi „Német” templom is. A főteret (IV. Béla király tér) a várnegyedtől a magas toronnyal büszkélkedő félköríves Barbakán választja el. Felkapaszkodtunk a főtéren álló híres ferde óratoronyba, (101 lépcső) ahonnan a legszebb panoráma nyílt a csodás központra